ISO 22000
Norma PN-EN ISO 22000:2018 opisuje wymagania dla każdej organizacji uczestniczącej w łańcuchu żywnościowym oraz wprowadza ujednolicony i globalnie zharmonizowany standard w zakresie bezpieczeństwa i higieny żywności. Uwzględniono w niej wszystkie zalecenia odnoszące się do systemu HACCP, włączając również wymagania tzw. Dobrej Praktyki Produkcyjnej/Dobrej Praktyki Higienicznej. Norma zawiera również wymagania dotyczące systemowego zarządzania organizacją.
Wdrożeniem Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności zgodnego z normą PN-EN ISO 22000:2018 powinni być zainteresowani przede wszystkim:
producenci pasz,
rolnicy,
producenci dodatków do żywności,
producenci żywności,
sieci handlowe,
żywienie publiczne (np. restauracje),
przedsiębiorstwa świadczące usługi sprzątania,
przedsiębiorstwa świadczące usługi transportowe,
przedsiębiorstwa świadczące usługi przechowywania i dystrybucji,
producenci wyposażenia,
producenci środków czystości,
producenci materiałów opakowaniowych,
przedsiębiorstwa świadczące usługi cateringowe,
przedsiębiorstwa świadczące usługi prania.
Korzyści z wdrożenia systemu zgodnego z normą PN-EN ISO 22000:2018:
zgodność z międzynarodowymi wytycznymi dotyczącymi zarządzania bezpieczeństwem żywności w łańcuchu dostaw,
lepsza pozycja na rynku,
sprawniejsza organizacja przedsiębiorstwa,
poprawa skuteczności komunikacji wewnętrznej i zewnętrznej,
zwiększenie satysfakcji klienta poprzez skuteczne nadzorowanie zagrożeń bezpieczeństwa żywnościowego, w tym przez doskonalenie samego systemu tego nadzoru.
Standard zawarty w nowej normie ISO 22000 może stanowić podstawę do certyfikacji.
Skontaktuj się z nami
Z Administratorem można się kontaktować pisemnie, za pomocą poczty tradycyjnej na adres: ul. Handlowa 2 lub drogą e-mailową pod adresem: agm@agm-konsulting.pl